

Avinžirniai Chick Peas (Kabuli chana), East End, 500g
Išvirti lieka tvirti, tačiau lengvai kramtosi. Patiekalams suteikia patrauklią spalvą ir riešutinį skonį. Tinka padažams, sriuboms, salotoms, kariams.
Išvirti lieka tvirti, tačiau lengvai kramtosi. Patiekalams suteikia patrauklią spalvą ir riešutinį skonį. Tinka padažams, sriuboms, salotoms, kariams.
Vartojimas: Mirkyti (arba daiginti) avinžirniai išverda gana greitai. Reikia virti nesūdytame vandenyje. Avinžirniai tinka daugeliui sriubų. Galima šiek tiek dėti į ryžių patiekalus, ypač į plovą. Galima maišyti su perlinėmis kruopomis.
Tai vieni vertingiausių ankštinių augalų, kuriuose, anot mitybos specialistų, baltymų yra tiek pat, kiek jautienoje ar vištienoje, daugiau negu kiaulienoje. Avinžirnius ypač vertina vegetarai. Indijoje avinžirnių miltai naudojami taip gausiai kaip mūsuose kvietiniai, o sriuboje jie pakeičia mums įprastas bulves. Artimųjų Rytų šalyse avinžirnius trina į paštetą, vadinamą humusu, arba kepa mums kotletus primenančius falafelius. Reguliariai juos vartojant, organizme pastebimai sumažėja cholesterolio.
Jie labai kieti, todėl prieš verdant būtina bent 6 valandas pamirkyti (geriausia palikti per naktį). Brinkdami jie padidėja kokius keturis kartus. Palaikius 3–4 dienas (du kartus per dieną nuplaunant ir nupilant vandenį), avinžirniai pradės dygti. Dygstančiuose žirniuose atsiranda tokių fermentų ir vitaminų, kurių jame anksčiau nebuvo.
Skrudinti avinžirniai (receptas):
1 stiklinės virtų avinžirnių,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
cinamono lazdelės,
druskos, juodųjų maltų pipirų,
žiupsnelio grūstos kalendros.
Keptuvėje įkaitiname aliejų. Cinamono lazdelę perlaužiame į kelias dalis ir pakepiname, kad sustiprėtų kvapas. Suberiame grūstą kalendrą. Nuo virtų avinžirnių gerai nuvarviname skystį, suberiame į keptuvę ir paskrudiname, retsykiais pamaišydami. Užberiame druskos ir juodų maltų pipirų.
Avinžirnių troškinys su daržovėmis (receptas):
1 stiklinės virtų avinžirnių,
1 raudonojo svogūno,
½ raudonosios paprikos,
1 nedidelės morkos,
2 šaukštų aliejaus,
kelių džiovintų pomidorų arba šaukšto pomidorų pastos,
2 šaukštų citrinos sulčių,
2 skiltelių česnako,
žiupsnelio cukraus,
žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių,
druskos,
saujos petražolių.
Svogūną smulkiai supjaustome. Keptuvėje įkaitiname aliejų, suberiame svogūnus su trupučiu cukraus ir pakepiname maišydami. Po kelių minučių suberiame virtus avinžirnius. Kepiname maišydami. Suberiame gabalėliais pjaustytą papriką ir šiaudeliais supjaustytas morkas. Įberiame aitriosios paprikos miltelių ir smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus arba pomidorų pastą. Įberiame druskos. Kaitiname pamaišydami, kol daržovės suminkštėja. Išjungę ugnį, užpilame citrinos sulčių, užberiame smulkinto česnako ir kapotų petražolių. Išmaišome. Skanu ir kol šilta, ir atvėsus.