Urid Dal - tai perskelti ir nulupti juodieji lęšiai. Jų vidus yra baltas, todėl jie dar vadinami baltaisiais lęšiais, paplitusiais indų virtuvėje.
Urid Dal naudojami sriuboms, troškiniams ir kariui gaminti.
Urid lęšiai laikomi skaniais ir labai sveikais, nes juose yra daug ląstelienos ir svarbių baltymų.
Lęšiai yra šviesios, beveik baltos spalvos ir Indijoje bei Pakistane dažnai naudojami troškiniams ar daržovių patiekalams gaminti.
Urid lęšiai yra gera alternatyva bulvėms, ryžiams ar duonai, o dėl didelio skaidulų kiekio jie ilgai išlaiko sotumą.
Urid Dal (dar kartais vadinamos "Urad Dal") - tai indiškos pupuolės, kurios yra be luobelės, skaldytos. Jos dažniausiai naudojamos pietų Indijoje. Indiškos pupuolės turi labai daug baltymų, todėl jas labai naudinga įtraukti į savo racioną.
Urid dale baltymų dvigubai daugiau negu mėsoje, todėl jis virškinamas sunkiau. Juo rekomenduojama keisti mėsą prie jos pripratusiems, o vegetarams dėti į kitus patiekalus (sriubas, ryžius, troškinius) nedidelį kiekį.
Skaldyto dalo mirkyti nereikia, proporcija su vandeniu 1:3, virti apie 40 min. Dalas - priklauso ankštinių augalų grupei.
Gaminant dalą, virškinimui palengvinti, naudojami prieskoniai: ciberžolė, imbieras, indiški kmynai ir kiti.
Sudedamosios dalys: skaldytos indiškos pupuolės be luobelių.
Supakuota aplinkoje, kurioje pakuojami riešutai, gliuteno turintys produktai, sezamo sėklos, kviečiai, soja ir garstyčios.
Maistinė vertė (100g):
Energinė vertė / kalorijos: 1155 kJ / 275 kcal
Riebalai: 1,4 g, iš jų sočiųjų riebalų rūgščių: 0g
Angliavandeniai: 41g, iš jų cukrų: 4,5 g
Skaidulinės medžiagos: 10 g
Baltymai: 24,9g
Laikymo sąlygos: neatidarius laikyti kambario temperatūroje. Atidarius laikyti sandariai uždarytoje pakuotėje, sausoje vietoje, atokiai nuo saulės spindulių.
Geriausia iki: žiūrėti ant pakuotės.