Geltonieji skaldyti žirniai yra ankštiniai augalai, dažnai vartojami indiškoje virtuvėje.
Indijoje iš jų dažnai gaminamas garnyras Dal (dhal) - košė iš lęšių arba skaldytų žirnių, pagardinta ciberžole.
Geltonuosius skaldytus žirnius galima išvirti ir sutrinti sriuboms bei dalams gaminti. Tradiciniuose Europos patiekaluose žirniai ir kumpis naudojami žirnių pudingui gaminti. Geltonieji skaldyti žirniai taip pat dažnai naudojami daluose (indiškuose patiekaluose iš įvairių ankštinių daržovių).
Geltonieji skaldyti žirniai yra maistingi ir sotūs, o šaltą žiemos dieną jie gali būti paguodžiantis šiltas maistas.
Geltonieji skaldyti žirniai dažnai vadinami geltonaisiais lęšiais. Dėl savito skonio vegetarai ir veganai juos taip pat gali naudoti kaip mėsos pakaitalą.
Maistinė vertė 100g:
Energinė vertė: 440 kj / 105 kcal
Riebalai: 0.4 g
Angliavandeniai: 12.8 g, iš jų cukrus 2.9 g
Skaidulinės medžiagos: 8.3 g
Baltymai: 8.3 g
Sudedamosios dalys: geltonieji skaldyti žirniai
Alergenai: produktuose gali būti šių medžiagų: kviečių, sojos, riešutų, garstyčių ir kitų dėl gamybos procesų atsiradusių teršalų.
Laikymas: Laikyti švarioje ir sausoje vietoje.