Tobuli avižiniai sausainiai. Traškūs iš išorės ir minšti viduje.

Jie gali tapti kvapnia, šilta dovana brangiam žmogui. Galima juos iškepti arba ingridientus sluoksniais sudėti į sandarų stiklainiuką, prikabinti receptą ir padovanoti. 

  • Ingredientai:
  • 120 g. viso grudo speltos miltų
  • 70 g. avižinių dribsnių
  • 50 g. rudojo cukraus
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 2 v.š. ispaninio šalavijo sėklų
  • Žiupsnis druskos
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 2 žaliojo kardamono ankštys 
  • 50 g. riešutų
  • 50 g. džiovintų vaisių
  • 50 g. šokolado
  • 100 g. tirpinto sviesto
  • 50 ml. pieno arba vandens
  •  
  • Paruošimas:
  • 1. Sukapojame šokoladą.
  • 2. Džiovintus vaisius supjaustome. 
  • 3. Riešutus lengvai pakepiname sausoje keptuvėje ir sukapojame.
  • 4. Iš kardamono anksčių ištraukiame sėklytes ir jas sutriname.  
  • 5. Suberiame visus sausus ingredientus į dubenį ir pemiašome.
  • 6. Pilame sviestą, pieną ir užmaišome tešlą.
  • 7. Sausiaunius formuojame rankomis ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  • 8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
  •  
  • Kaip suformuoti dovaną stiklainyje (0,5 l):
  • 1. Miltus padalinkite į 2 dalis. Vieną sumaišykite su druska ir kepimo milteliais.
  • 2. Cukrų sumaišykite su cinamonu ir maltu kardamonu. Jei turite baltą cukrų, tuomet įdėkite 1 a.š. kakavos miltelių, kad būtų didesni kontrastas.
  • 3. Sluoksniuojame:
  • - Miltai;
  • - Avižiniai dribsniai;
  • - Miltai su kepimo milteliais ir druska;
  • - Cukrus;
  • - Ispaninio šalavijo sėklos;
  • - Riešutai;
  • - Džiovinti vaisiai;
  • - Šokoladas.

  •  
  •  
  • Pastabos:
  • 1. Riešutus rinkitės savo mėgstamiausius. Aš kepiau su anakradžiais ir lazdynų riešutais.
  • 2. Džiovintus vaisius galite pamaišyti. Aš kepiau su spanguolėmis ir jų nepjausčiau. Jei naudosite džiovintus abrikosus, slyvas ar datules, tuomet supjaustykite nedideliais gabaliukais. 
  • 3. Speltos miltus galite pakeisti avižiniais. 
  •