Mūsų pasaulis pilnas spalvų, elementų, energijų ir jų vibracijų – ir skoniai yra viena iš šių subtilių jėgų, tiesiogiai veikiančių mūsų organizmą.
Ajurvedoje skonis (rasa) – tai ne tik maisto savybė, bet ir svarbus sveikatos bei energijos balanso elementas.
Pasak Ajurvedos, virškinimas ir maistinių medžiagų įsisavinimas bus optimalūs, jei kasdien vartosime visus 6 pagrindinius skonius:
-
Saldus
-
Rūgštus
-
Sūrus
-
Aštrus
-
Kartus
-
Sutraukiantis
Kiekvienas skonis turi savo poveikį visoms trim došoms – Vata, Pitta, Kapha – ir gali jas arba subalansuoti, arba atvikščiai išbalansuoti. Skonio savybės kyla iš penkių Ajurvedos elementų (Mahabhuta): žemės, vandens, ugnies, oro ir eterio.
Skonis ir penki elementai
-
Saldus – žemė + vanduo
-
Rūgštus – žemė + ugnis
-
Sūrus – vanduo + ugnis
-
Aštrus (aitrus) – ugnis + oras
-
Kartus – oras + eteris
-
Sutraukiantis – žemė + oras
Šių elementų sąveika lemia, kaip skonis veikia mūsų organizmą, emocijas ir sąmonę.
Saldus skonis
-
Energija: šalta
-
Poveikis: lėtina virškinimą, ramina protą, maitina audinius.
-
Naudingas: nervinei sistemai, plaukams, odai, imunitetui.
-
Maistas: ryžiai, kviečiai, datulės, razinos, saldūs vaisiai, pienas, riešutai.
Rūgštus skonis
-
Energija: karšta
-
Poveikis: skatina virškinimą, suteikia energijos, žadina apetitą.
-
Naudingas: Vata tipui, gerina nuotaiką.
-
Maistas: citrinos, rauginti kopūstai, rūgštūs vaisiai, fermentuoti produktai.
Sūrus skonis
-
Energija: šildanti
-
Poveikis: skatina skysčių susilaikymą, gerina virškinimą, suteikia pasitikėjimo.
-
Maistas: jūros druska, alyvuogės, sūris, jūros dumbliai.
Aštrus (aitrus) skonis
-
Energija: karšta
-
Poveikis: aktyvina virškinimą, valo toksinus, suteikia budrumo.
-
Naudingas: Kapha tipui, Vatai – saikingai, Pittai – kartu su vėsinančiais skoniais.
-
Maistas: imbieras, česnakas, pipirai, garstyčios, čili.
Kartus skonis
-
Energija: vėsinanti
-
Poveikis: valo kraują, naikina toksinus, stiprina imunitetą.
-
Naudingas: Kapha ir Pitta tipui, Vatai – ribotai.
-
Maistas: lapinės daržovės, cikorija, ožragė, alavijas.
Sutraukiantis skonis
-
Energija: vėsinanti
-
Poveikis: sutraukia audinius, mažina prakaitavimą, tonizuoja.
-
Naudingas: Kapha tipui, Vatai – vengti.
-
Maistas: granatai, ankštinės, žalieji bananai, medus.
Kodėl svarbu derinti visus 6 skonius?
Ajurveda moko, kad subalansuota mityba turi apimti visus 6 skonius, nes kiekvienas jų suteikia skirtingų savybių ir poveikį organizmui. Šiuolaikinėje mityboje dažnai vyrauja tik saldus ir sūrus skoniai – dėl to prarandame natūralų balansą.
Įtraukdami į racioną visus skonius:
-
Pagerinsime virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.
-
Subalansuosime došas.
-
Sustiprinsime imunitetą ir energiją.
Pabaigai: Skonis – tai tiltas tarp mūsų kūno ir gamtos. Išmokę sąmoningai derinti skonius, galime palaikyti gerą savijautą ir harmoningą ryšį su savimi.