Mūsų pasaulis pilnas spalvų, elementų, energijų ir jų vibracijų – ir skoniai yra viena iš šių subtilių jėgų, tiesiogiai veikiančių mūsų organizmą.

Ajurvedoje skonis (rasa) – tai ne tik maisto savybė, bet ir svarbus sveikatos bei energijos balanso elementas.

Pasak Ajurvedos, virškinimas ir maistinių medžiagų įsisavinimas bus optimalūs, jei kasdien vartosime visus 6 pagrindinius skonius:

  • Saldus

  • Rūgštus

  • Sūrus

  • Aštrus

  • Kartus

  • Sutraukiantis

Kiekvienas skonis turi savo poveikį visoms trim došoms – Vata, Pitta, Kapha – ir gali jas arba subalansuoti, arba atvikščiai išbalansuoti. Skonio savybės kyla iš penkių Ajurvedos elementų (Mahabhuta): žemės, vandens, ugnies, oro ir eterio.


Skonis ir penki elementai

  • Saldus – žemė + vanduo

  • Rūgštus – žemė + ugnis

  • Sūrus – vanduo + ugnis

  • Aštrus (aitrus) – ugnis + oras

  • Kartus – oras + eteris

  • Sutraukiantis – žemė + oras

Šių elementų sąveika lemia, kaip skonis veikia mūsų organizmą, emocijas ir sąmonę.


Saldus skonis

  • Energija: šalta

  • Poveikis: lėtina virškinimą, ramina protą, maitina audinius.

  • Naudingas: nervinei sistemai, plaukams, odai, imunitetui.

  • Maistas: ryžiai, kviečiai, datulės, razinos, saldūs vaisiai, pienas, riešutai.


Rūgštus skonis

  • Energija: karšta

  • Poveikis: skatina virškinimą, suteikia energijos, žadina apetitą.

  • Naudingas: Vata tipui, gerina nuotaiką.

  • Maistas: citrinos, rauginti kopūstai, rūgštūs vaisiai, fermentuoti produktai.


Sūrus skonis

  • Energija: šildanti

  • Poveikis: skatina skysčių susilaikymą, gerina virškinimą, suteikia pasitikėjimo.

  • Maistas: jūros druska, alyvuogės, sūris, jūros dumbliai.


Aštrus (aitrus) skonis

  • Energija: karšta

  • Poveikis: aktyvina virškinimą, valo toksinus, suteikia budrumo.

  • Naudingas: Kapha tipui, Vatai – saikingai, Pittai – kartu su vėsinančiais skoniais.

  • Maistas: imbieras, česnakas, pipirai, garstyčios, čili.


Kartus skonis

  • Energija: vėsinanti

  • Poveikis: valo kraują, naikina toksinus, stiprina imunitetą.

  • Naudingas: Kapha ir Pitta tipui, Vatai – ribotai.

  • Maistas: lapinės daržovės, cikorija, ožragė, alavijas.


Sutraukiantis skonis

  • Energija: vėsinanti

  • Poveikis: sutraukia audinius, mažina prakaitavimą, tonizuoja.

  • Naudingas: Kapha tipui, Vatai – vengti.

  • Maistas: granatai, ankštinės, žalieji bananai, medus.


Kodėl svarbu derinti visus 6 skonius?

Ajurveda moko, kad subalansuota mityba turi apimti visus 6 skonius, nes kiekvienas jų suteikia skirtingų savybių ir poveikį organizmui. Šiuolaikinėje mityboje dažnai vyrauja tik saldus ir sūrus skoniai – dėl to prarandame natūralų balansą.

Įtraukdami į racioną visus skonius:

  • Pagerinsime virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

  • Subalansuosime došas.

  • Sustiprinsime imunitetą ir energiją.


Pabaigai: Skonis – tai tiltas tarp mūsų kūno ir gamtos. Išmokę sąmoningai derinti skonius, galime palaikyti gerą savijautą ir harmoningą ryšį su savimi.