Pažvelgę į mus supančius žmones, pamatysime, kad ne visais atžvilgiais esame panašūs. Standartinis arba vidutinis žmogus yra statistinė abstrakcija, kuri iš tikrųjų neegzistuoja. Kiekvienas iš mūsų daug kuo skiriasi nuo kitų tiek fiziškai, tiek psichiškai. Kiekvienas žmogus turi individualią konstituciją, kuri skiriasi nuo bet kurio kito žmogaus konstitucijos. Žmonių figūros ir proporcijos, temperamentai ir charakteriai yra be galo įvairūs, ir į šiuos skirtumus reikia atsižvelgti svarstant apie sveikatą.

Norėdami rasti laimę ir gerovę gyvenime, turime pažinti savo charakterį. O norėdami darniai bendrauti, turime suprasti ir kitų žmonių charakterį. Maistas, kuris tinka vienam žmogui, gali būti ne toks skanus kitam. Pavyzdžiui, vienas žmogus gali būti pamišęs dėl prieskonių, o kitam, net ir labai į jį panašiam, jie gali nepatikti. Panašiai ir psichologinės būsenos, palankios vienam, gali būti nepriimtinos kitam. Vieno žmogaus konkurencija skatina didelius pasiekimus, o kito - slopina ir veda į nesėkmę. Nesugebėjimas suprasti savo konstitucijos veda į ligas. Standartinės gydymo priemonės neatsižvelgia į individualius ypatumus, todėl nėra tokios veiksmingos, kokios galėtų būti. Kita vertus, ajurveda pripažįsta ir atsižvelgia į skirtingus konstitucijos tipus. Ji padeda mums aiškiai suprasti žmonių įvairovę ir nustatyti savo asmeninius gebėjimus bei asmenybės bruožus.

Ajurvediniai žmonių konstitucijų tipai

Pagrindiniai konstitucijos tipai atitinka tris biologinius principus, vadinamąsias došas, kurios yra pagrindinės fizinės egzistencijos lygmenį formuojančios jėgos. Sanskrito kalba šios jėgos vadinamos "vata", "pitta" ir "kapha". Pagal savo veikimą kūno ir proto sistemoje jos atitinka tris iš penkių pagrindinių elementų: orą, ugnį ir vandenį. Daugumoje knygų apie ajurvedą daugiausia dėmesio skiriama šių trijų tipų fizinėms apraiškoms. Tačiau mes sutelksime dėmesį į jų psichines apraiškas. Tačiau pirmiausia išsiaiškinkime, kas yra vata, pitta ir kapha ir kaip jos veikia.

Vata - oras

Biologinė oro kilmė vadinama "vata", pažodžiui reiškianti "tai, kas pučia", t. y. vėjas. Papildomas vatos elementas yra eteris (dar vadinamas erdve) - laukas, kuriame juda vėjas. Vietos, kuriose kaupiasi vata, yra galvos, sąnarių ir kaulų ertmės. Vata kontroliuoja judėjimą ir yra atsakinga už visų impulsų, savavališkų ir nevalingų, iškrovą. Ji daugiausia veikia per smegenis ir nervų sistemą. Virškinimo sistemoje vata yra susijusi su apatine žarnyno dalimi, ypač storąja žarna, kurioje kaupiasi ir šalinamos dujos (oras). Su vata susiję pojūčiai yra lytėjimas ir klausa, kurie atitinka oro ir eterio elementus. Vata yra jėga, kuri vadovauja kitiems elementams ir juos skatina, nes pati gyvybė kyla iš oro. Ji suteikia judrumo, gebėjimo prisitaikyti ir lengvumo veikti. Jos galia mus atgaivina, suteikia entuziazmo ir trykštančios energijos pojūtį. Vata valdo pagrindinį psichikos lauko imlumą ir judrumą. Ji tiekia energiją visoms psichikos funkcijoms - nuo jutiminio suvokimo iki pasąmonės veikimo. Ji užtikrina protinį atsaką į išorinius ir vidinius dirgiklius. Pagrindinės su vata susijusios emocinių sutrikimų rūšys yra baimė ir nerimas. Šie simptomai pasireiškia, kai jaučiame, kad mūsų gyvybinėms jėgoms gresia koks nors pavojus.

Pitta - ugnis

Biologinė ugnies kilmė vadinama "pitta", o tai reiškia "tai, kas perdirba maistą". Ugnies tiesiogiai organizme negali būti, ji yra karštuose skysčiuose, pavyzdžiui, kraujyje ir virškinimo sultyse. Dėl šios priežasties papildomas pittos elementas yra vanduo. Pitta valdo transformacijos procesus kūne ir galvoje, t. y. vartojimą ir įsisavinimą visais lygmenimis, pradedant maistu ir baigiant idėjomis. Vyraujanti sritis yra virškinimo sistema, ypač plonoji žarna ir kepenys - tai organai, kuriuose veikia virškinimo ugnis. Taip pat pitta yra kraujyje ir dalyvauja regėjime, kuris atitinka ugnies elementą. Ši doša atsakinga už šilumą ir šviesą visais lygmenimis - nuo jutiminio suvokimo iki ląstelių medžiagų apykaitos. Psichikos srityje pitta valdo protą, intelektą ir supratimą - apšviečiantį proto gebėjimą. Ji leidžia mums suvokti, susidaryti nuomonę ir įžvelgti. Pagrindinis emocinis sutrikimas, susijęs su pitta, yra pyktis - ugnies emocija, kuri mus sužadina ir padeda bei apsaugo nuo išorės išpuolių.

Kapha - vanduo

Biologinė vandens kilmė vadinama kapha, pažodžiui reiškianti "tai, kas laiko, išlaiko formą". Žemė yra papildomas kaphos elementas. Ji sudaro ribas, kuriose gyvena vanduo (membranos, oda ir gleivinės). Kapha valdo formą ir medžiagą, yra atsakinga už svorį, sanglaudą ir stabilumą. Tai skystasis tirpalas, vidinis vandenynas, kuriame juda kitos dvi došos. Kapha sudaro pagrindinę kūno materiją. Ji užtikrina reikiamą tepimą ir sekreciją, minkština nervus, protą ir jutiminį suvokimą. Kapha vyrauja viršutinėje kūno dalyje - skrandyje, plaučiuose ir galvoje, t. y. ten, kur kaupiasi gleivės. Ši doša susijusi su skonio ir kvapo pojūčiais, kurie atitinka vandens ir žemės elementus. Kapha valdo jausmus, emocijas ir proto gebėjimą pasilikti prie tam tikrų formų. Ji suteikia ramybę ir stabilumą, tačiau gali stabdyti augimą ir plėtrą. Pagrindiniai emociniai trūkumai, susiję su kapha, yra troškimas ir prisirišimas. Jie atsiranda, kai protas per ilgai užsibūna ties tam tikrais objektais, kurie gali tapti sunkia našta sielai.