Senovės Indijos medicina – ajurveda, tvirtina, kad gerai savijautai ir tinkamos koncentracijos pasiekimui per dieną reikia išgerti septynias-aštuonias stiklines vandens. Laikoma, kad būtent toks vandens kiekis yra reikalingas ama (toksinų) pašalinimui iš organizmo.

Ajurvedos specialistai rekomenduoja prieš vartojimą vandenį pašildyti: tokiu būdu vyksta saveika tarp dviejų elementų – vandens ir ugnies, kas, savo ruožtu, organizme stiprina agni (virškinimo ugnį). „Ledinis vanduo mūsų organizmui tas pats kas nuodai – jis nedelsdamas atšaldo agni, – sako žymus ajurvedos specialistas Vasant Ladas, senovės Indijos medicinos instituto prezidentas Albukerke (Naujosios Meksikos valstija, JAV). – O šiltas vanduo – tikras nektaras kūnui“. Be to, jis būtinas užtikrinant vienodus gyvybinės energijos srautus.

Pats paprasčiausias ir maloniausias būdas gauti maksimalią naudą iš mėgstamo mineralinio vandens – tai įberti į stiklinę prieskonių ir tuo pačiu atstatyti savo došos balansą:

Vata došos kūno konstitucijos žmonės gali įdėti į vandens stiklinę žiupsnelį asafetidos, kumino, ožragės, apynių, gudobelių, imbiero, juodųjų pipirų, laminarijos, ciberžolės, vulkaninės druskos ir kt.
Pita konstitucijos žmonėms tinka kardamonas, kalendra, kuminai, aguonos, sukatžolė, gudobelė, muskato riešutai, margainis ir kt.
Kapha tipui rekomenduojama gerti vandenį su imbieru, ciberžole, lauro lapais, asafetida, juodaisiais pipirais, cinamonu, gvazdikėliais, laminarijomis ir kt.