Turi stiprų riešutų aromatą ir pasižymi saldžiu pikantišku skoniu.
Dažnai naudojama ir padažų sutirštinimui. Naudoti termiškai apdorojus! Naudojamos dalų, daržovių patiekalams pagardinti, pasižymi aštroku skoniu.
Kalendros sėklose ir lapuose esantys linalolis ir kumarinas, naudojami buityje Pietų Europoje ir Vakarų Azijoje, buvo naudojami tūkstantmečius Šiaurės Afrikoje, Azijoje ir Europoje kaip prieskoniai. Visų pirma todėl, kad kalendros aromatas yra itin tinkamas sriuboms ir padažams.
Skonis: saldus, sutraukiantis.
Virya: vėsinanti.
Vipaka: saldus.
Poveikis tridošai: VPK =
Tai yra pagrindinis daugelio Indijos virtuvės patiekalų ingredientas. Augalo "Coriandrum sativum" lapai ir sėklos; petražolių šeimos narys. Kalendros sėklos lengvai susimala, bet jų skonis ir aromatas iš esmės ilgiau išlieka pilnoje formoje. Sėklos yra saldžios ir stipriai aromatinės su šiek tiek kartumo, primenančio apelsinų žievelę.
Kalendra, tikriausiai, labiausiai vėsinanti iš visų 5 virškinamą gerinančių prieskonių. Sėklos dažniausiai naudojamos fitoterapijoje nuo daugelio negalavimų. Lapai, šiek tiek mažiau vėsinantys, nei sėklos. Sėklos geriausiai žinomos savo virškinimą gerinančiomis savybėmis, vėsinančiomis Pita došos perteklių organizme ir virškinamąjame trakte. Todėl jos efektyviai naudojamos esant nenuolatiniam rėmeniui. Kalendra išlaisvina bei veikia profilaktiškai nuo dujų susikaupimo skrandyje ir duoda apčiuopamos naudos įvairiose situacijose, susijusiose su karščiu organizme (Pita doša).
Kalendros sėklose ir lapuose esantys linalolis ir kumarinas, naudojami buityje Pietų Europoje ir Vakarų Azijoje, buvo naudojami tūkstantmečius Šiaurės Afrikoje, Azijoje ir Europoje kaip prieskoniai. Visų pirma todėl, kad kalendros aromatas yra itin tinkamas sriuboms ir padažams. Švieži lapai naudojami kvapiesiems kariams, salotoms ir čatniams bei garnyrui. Plačiai naudojami ruošiant Indijos pikantišką maistą ir yra pagrindinis kario miltelių ingredientas. Švelnūs lapai suteikia geriausią skonį, kai į patiekalą įdedami paskutinę minutę.
Kalendra dažniausiai naudojama kaip kario priedas, kur ji pridedama maltoje formoje, ypač Indijoje, kad būtų aiški konsistencija. Sėklos taip pat gali būti naudojami skoniui troškiniams ir sriuboms. Jie taip pat gerai derinami su rūkyta mėsa ir elniena. Kalendra yra vienas iš Garam masala prieskonių mišinio, prieskonių marinatams ingredientų, taip pat naudojamas tortuose, duonoje ir kitiems kepiniams.
Kalendra būdinga Arabijos virtuvei, tai yra nepaprastai svarbi ėriukų, ožkų mėsos ir visų rūšių įdarų dalis. Populiaraus Arabijos mišinio Taklia sudėtyje yra kalendra ir česnakai. kalendra yra puikus duetas, naudojamas graikų falafelio ir egiptiečių dukos aromatams, keptų sezamo, lazdyno, druskos ir pipirų skonių deriniams. Kalendra puikiai tinka prie kumpio ir kiaulienos, ypač kai į patiekalą dedamas apelsinas.
Naudojimas: Dažniausiai naudojamos prieš tai pakepinus. Vartojamos mėsos, ryžių ir vegetariško maisto patiekalams, salotoms bei salotų užpilams gardinti, taip pat duonai bei pyragų įdarams gardinti. Jų nereikia naudoti taupiai, galima naudoti gausiai.
Sudėtis: maltos kalendros sėklos.
Alergenai: supakuota aplinkoje, kurioje laikomi žemės riešutai, sezamo sėklos, gliuteno turintys produktai, kviečiai, pieno milteliai, soja ir garstyčios.
Kilmės šalis: Indija
Laikymo sąlygos: laikyti sausoje, vėsioje vietoje
Grynasis kiekis: 100 g
Geriausia iki: žiūrėti ant pakuotės