Išvirti lieka tvirti, tačiau lengvai kramtosi. Patiekalams suteikia patrauklią spalvą ir riešutinį skonį. Tinka padažams, sriuboms, salotoms, kariams.
Geras baltymų ir skaidulų šaltinis, plačiai naudojamas Azijos virtuvėje, ypač vegetarų.
Avinžirniai yra pagrindinis indų virtuvės ingredientas, labai populiarus dėl švelnaus riešutų skonio. TRS avinžirniai idealiai tinka autentiškiems indiškiems patiekalams be mėsos gaminti. Palyginti su rudaisiais avinžirniais, geltonieji avinžirniai yra šiek tiek miltingesni ir greičiau išverda. Žirnius naudokite falafeliams ir humusui ruošti bei tokiems patiekalams kaip chana masala (aštrus avinžirnių karis). Virti TRS avinžirniai taip pat puikiai tinka ruošiant chana aloo (kario patiekalą iš bulvių ir žirnių). Taip pat galite pasigaminti smulkių avinžirnių miltų ir naudoti juos kaip indiškų desertų (besan halwa, besan bundi) ingredientą.
Tai vieni vertingiausių ankštinių augalų, kuriuose, anot mitybos specialistų, baltymų yra tiek pat, kiek jautienoje ar vištienoje, daugiau negu kiaulienoje. Avinžirnius ypač vertina vegetarai. Indijoje avinžirnių miltai naudojami taip gausiai kaip mūsuose kvietiniai, o sriuboje jie pakeičia mums įprastas bulves. Artimųjų Rytų šalyse avinžirnius trina į paštetą, vadinamą humusu, arba kepa mums kotletus primenančius falafelius. Reguliariai juos vartojant, organizme pastebimai sumažėja cholesterolio.
Vartojimas: Mirkyti (arba daiginti) avinžirniai išverda gana greitai. Reikia virti nesūdytame vandenyje. Avinžirniai tinka daugeliui sriubų. Galima šiek tiek dėti į ryžių patiekalus, ypač į plovą. Galima maišyti su perlinėmis kruopomis.
Jie labai kieti, todėl prieš verdant būtina bent 6 valandas pamirkyti (geriausia palikti per naktį). Brinkdami jie padidėja kokius keturis kartus. Palaikius 3–4 dienas (du kartus per dieną nuplaunant ir nupilant vandenį), avinžirniai pradės dygti. Dygstančiuose žirniuose atsiranda tokių fermentų ir vitaminų, kurių jame anksčiau nebuvo.
Maistinė vertė 100g:
Energinė vertė: 1718kJ / 411kcal
Riebalai 2,1g, iš jų sočiųjų riebalų 0,2g
Angliavandeniai 16,8g, iš jų cukrus 1g
Skaidulinės medžiagos 4,3 g
Baltymai 8,4 g
Druska 0g
Sudedamosios dalys: avinžirniai (Garbanso pupelės).
Informacija apie alergenus: Įmonėje, kurioje taip pat pakuojami žemės riešutai, riešutai, sezamas, soja, glitimas, laktozė, salierai, sulfitai ir garstyčios.
Laikymo sąlygos: Laikykite sandariame inde, vėsioje ir sausoje vietoje.