Ajurvedos traktatuose, tokiuose kaip „Ashtanga Samgraha“ ir „Charaka Samhita“, aprašytos gydomosios moliūgų savybės. Moliūgai yra iš tų produktų, kurie yra naudingi visoms biologinėms energijoms, ir yra puikus balansas, siekiant sureguliuoti došas. Bet ypatingai moliūgas naudingas Vata ir Pita došų subalansavimui. Maistinės medžiagos, esančios moliūguose, yra nepakeičiamos, kai prarandamos jėgos, kankina išsekimas ar net ir tokia baisi liga kaip vėžys. Tai geras vitaminų B1, B3 ir C šaltinis, o didelis kiekis kalcio ir kalio daro moliūgus nepakeičiamais, esant kaulų ir sąnarių ligoms, taip pat kai reikia sumažinti aukštą kraujospūdį.

Moliūgai yra šarminio pobūdžio, todėl jie yra naudojami tokių ligų kaip skrandžio rūgštingumas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, taip pat nevirškinimo bei diabeto gydymui.

Ajurveda rekomenduoja moliūgus kaip puikų produktą gerinant padidintą Vata došą, įvairių nervų ligų, tokių kaip nemiga, epilepsija, paranoja gydymui. Jis maitina smegenis ir yra natūralus būdas stiprinti atmintį.

Moliūgų sudėtyje esantis kalio elementas yra mikroelementas, stiprinantis širdies raumenį bei visą širdies ir kraujagyslių sistemą. Todėl moliūgai turėtų tapti nuolatiniu maisto produktu žmonėms, kenčiantiems nuo šių ligų.

Odos problemoms gydyti jau nuo senovės naudojamas moliūgų minkštimas – visoms odos problemoms, kurias sukelia aukšta Pita doša, įskaitant egzemą, psoriazę (žvynelinę), bėrimus ir uždegimą. Tam trintuve sutrinkite mažą gabaliuką moliūgo, išspauskite sultis ir uždėkite likusią masę 20-iai minučių ant pažeistos vietos. Tada nuplaukite šaltu vandeniu.

Morkos yra gerai žinomos dėl savo naudingojo beta karotino, bet štai moliūguose jo yra kelis kartus daugiau. Moliūgai padeda kai organizme pradeda trūkti geležies ir esant kitoms problemoms su kraujotaka, nes jame yra ne tik geležies, bet ir cinko, kobalto bei vario.
Vyrai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į naudingas moliūgų savybes, nes jame esančios cinko druskos teigiamai veikia bendrą potenciją ir lytinę veiklą.

Moliūgus organizmas gerai įsisavina. Visų pirma, valgydami žalią moliūgų minkštimą, galite sušvelninti žarnyno uždegimą ir pagerinti tulžies pūslės funkcionavimą. Moliūgų sultys turi teigiamą poveikį gastritui su dideliu skrandžio rūgštingumu, taip pat jos veiksmingos esant peršalimo bei gerklės skausmams. Reguliarus moliūgų vartojimas sustiprins jūsų imunitetą ir apsaugo jus nuo kenksmingo virusų ir bakterijų poveikio. Naudingos moliūgo savybės yra taikomos ir kaip diuretikas urologinėms problemoms spręsti bei svorio mažinimui.

? Jūs būsite nustebinti, bet moliūgų košė gali padėti atsikratyti aukštos temperatūros sergant bronchitu.

MOLIŪGŲ SULTYS

Moliūgų sudėtyje yra daug beta karotino, dėl kurio jam būdinga ryškiai oranžinė spalva. Pravartu naudoti jo sultis, siekiant sumažinti aukštą Pita organizme: tuo pačiu metu yra valomos kepenys ir kraujas, kas yra labai svarbu valant organizmą kaip visumą, todėl moliūgų sultys gali būti naudojamos kaip valymo ir atjauninimo (Rasajana) priemonė. Moliūgų sultys taip pat užkerta kelią kazeino gaminimuisi ir stiprina dantų emalį.

Moliūgų sultys Ajurvedoje yra naudojamos kaip vaistas nuo šių ligų:
– šlapinimosi sunkumas;
– inkstų akmenys;
– padidėjęs svoris;
– odos ligos;
– diabetas;
– depresija;
– kraujavimas;
– apsinuodijimas;
– nemiga;
– vidurių užkietėjimas.

Sulčių paruošimui jums reikės:
Moliūgai – 200-300 g
Natūralus cukrus ar medus – 15-20 g
Šiek tiek vandens.

Nulupkite moliūgo žievę, išspauskite su su sulčiaspaude, pridėkite medaus arba natūralaus cukraus, gerai sumaišykite. Jei sultys yra labai tirštos, įpilkite nedidelį kiekį vandens ir vėl sumaišykite. Esant nemigai, gerkite nakčiai 1 valandą prieš miegą. Su padidėjusiu svoriu ir kitais Kapha-dosha pažeidimais vietoj cukraus naudokite medų (kuriam yra daugiau nei vieneri metai – tai balansuoja Kapha).

Atminkite:
Kai kuriems žmonėms patiekalai iš moliūgų ir jų sultys gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, pilvo pūtimą ir sunkumo pojūtį – siekiant to išvengti, pakanka įdėti į visus patiekalus šiek tiek pankolio sėklų ir kmynų, o taip pat žiupsnelį asafetidos.