

Ekologiški rudieji sorai (Browntop Millet) – tai natūralus, be glitimo grūdas, turtingas skaidulomis, mineralais ir augaliniais baltymais.
Puikiai tinka Ajurvedos mitybai, ypač Vata ir Pitta došų balansavimui.
Ekologiški rudieji sorai (Browntop Millet) – tai senovinis grūdas, vertinamas dėl savo maistinės vertės ir lengvo virškinamumo. Šie grūdai yra:
-
Be glitimo – tinkami jautriems glitimui asmenims.
-
Turtingi skaidulomis – padeda palaikyti sveiką virškinimą.
-
Gausūs mineralais – tokiais kaip geležis, magnis ir kalcis.
-
Augaliniai baltymai – svarbūs raumenų funkcijai ir energijai.
Ajurvedinis požiūris:
-
Vata došai: Rudieji sorai turi šildančių savybių, todėl padeda subalansuoti Vata došą, ypač šaltuoju metų laiku.
-
Pitta došai: Dėl savo švelnaus skonio ir lengvo virškinamumo, šie grūdai tinka ir Pitta došos balansavimui.
-
Kapha došai: Rekomenduojama vartoti saikingai, nes grūdai gali skatinti gleivių kaupimąsi.
Vartojimo būdai:
-
Košės: Virkite kaip ryžius ir patiekite su daržovėmis ar prieskoniais.
-
Kepiniai: Malti į miltus ir naudoti kepiniams be glitimo.
-
Desertai: Naudokite saldiems patiekalams, pavyzdžiui, su kokosų pienu ir džiovintais vaisiais.
Soros, kaip ir avižos, kilę iš pievų žolių šeimos Rytų Indijje. Tai yra vienas iš seniausių kultūrinių augalų ir buvo auginamas Europoje dar prieš krikščionių laikus. Beveik prieš 5000 metų Kinijos imperatorius įtraukė soras į penkių šventųjų maisto augalų sąrašą, todėl jo reikšmė buvo tokia milžiniška. Atilos (paskutinio ir galingiausio hunų karaliaus, vieno iš galingiausių barbarų valdovų, kada nors puolusių Romos imperiją) svečiai buvo vaišinami tik patiekalais iš sorų. Ir graikų filosofas Pitagoras rekomendavo stiprinti sveikatą sorų pagalba.
Dar prieš 100 metų soros vaidino svarbų vaidmenį mityboje, bet vėliau pateko į užmarštį, nes daug kas buvo pakeista išpopuliarėjus bulvėms ir prasidėjus didelio masto kukurūzų auginimui. Šiandien mes sugrįžtame prie soros vertybių, nes tai yra vienas iš turtingiausių mineralais produktų, kuriuos gamta gali pasiūlyti.
Rudosios soros yra be glitimo, t.y. be glitimo baltymų, kuriuose yra gliadino ir gliutenino. Juose yra fluoro, sieros, fosforo, geležies, magnio, kalio, cinko ir kt. Taip ypač gausu B grupės vitaminų, tokių kaip B1, B2, B6, B17, pantoteno rūgšties ir nikotinamido. Savo sudėtyje turėdamos 59 mg silicio dioksido, 6,8 mg geležies, 0,6 mg fluorido, 3 mg natrio ir 170 mg magnio 100 g, rudosios soros yra geras šių svarbių mineralų šaltinis. Pažymėtina, kad čia mineralai, mikroelementai ir veikliosios medžiagos yra geroje formoje, kurią lengvai įsisavina mūsų kūnas ir mūsų ląstelės.
Patarimas: pilnagrūdės rudosios soros
Kadangi auksinių sorų luobelė yra kieta, ji nėra valgoma, jas reikia nulupti. Bet originalių auksinių sorų, kurios ir yra pradinės soros, kurias vadiname rudosiomis soromis, nereikia nulupti. Remiantis viduramžių medicina, rudosios soros buvo labai išgirtos ir šiandien vėl tapo sveikos ir kokybiškos mitybos pagrindu.
Dauguma mineralų ir mikroelementų yra grūdo paviršiniuose ir išoriniuose sluoksniuose, kurie dažniausiai yra nulupami apdorojimo metu. Kadangi rudosios soros apdorojamos visos, su specialiu malūnėliu, sukurtu šiam tikslui, įskaitant grūdo luobelę, visas rudų soros kruopų maistingumas yra visiškai išsaugojamas.
Rudųjų sorų miltai yra daug maistingesni nei sorų dribsniai, nes šie turi būti karštai garinami ir stabilizuoti. Galite pridėti rudųjų sorų miltų į sausus pusryčius, o taip pat į bet kokius skysčius, tokius kaip šviežiai spaustos vaisių ir daržovių sultys, sriubos ar jogurtas. Kaip mažą užkandį, kaip papildą pusryčiams ar užkandžiams, du arbatinius šaukštelius rudųjų sorų miltų galima sumaišyti su tarkuotu obuoliu. Nevirtos formos maistingosios medžiagos yra lengviau organizmo įsisavinamos nei pašildytoje ar virtoje formos: rudųjų sorų miltai geriausiai vartojami neapdoroti.
Sudedamosios dalys: rudųjų sorų miltai iš sertifikuoto ekologiško ūkininkavimo.
Maistinė vertė (100g): energinė vertė 1306 kJ /308 kcal, riebalų: 4,5 g (iš jų sočiųjų 0,7 g), angliavandeniai: 51 g (iš jų cukrūs 0,6 g), baltymai: 9,9 g, druskos: 0,10 g
Laikymo sąlygos: neatidarius laikyti kambario temperatūroje. Atidarius laikyti sandariai uždarytoje pakuotėje, sausoje vietoje, atokiai nuo saulės spindulių.
Kilmės šalis: ES
Grynasis kiekis: 500 g
Geriausia iki: žiūrėti ant pakuotės
Gamintojas: Govinda Natur GmbH, Vokietija
- Naujiena